Mail ons |   Bel ons |

Open haard: van deze tijd of verleden tijd??

Open haard: van deze tijd of verleden tijd??

Het fraaie beeld van een gezellige winteravond wordt bij voorkeur aangevuld door een brandende open haard. Het hout horen knapperen, een warm gevoel krijgen, ... Ik ben fan! En jij? Gebruik jij nog steeds een open haard om je te verwarmen tijdens koude en sombere dagen?
 

Plaats in het verleden, maar ook in de toekomst?

"Hoe, zo'n open haard, dat is toch best ouderwets? " Ja, meerdere heren en dames geloven dat de haard in het verleden thuishoort. Maar zij laten hier een flinke steek vallen. Want het klassieke beeld van de open haard is al volledig voorbijgestreefd. Je zou ervan verschieten hoeveel gezinnen hier vandaag de dag nog gebruik van maken. Want zo'n haard? Dat heeft echt wel wat voordelen.
 

Enkele voordelen van de open haard

De open haard wordt geassocieerd met romantiek. En terecht, want het feeërieke totaalplaatje van een verliefd koppel aan de haard genereert prachtige en ontroerende momenten. Wanneer de haard brandt, kunnen we een gevoel van ontspanning ervaren. Als we enkele typische activiteiten voor binnen ondernemen in de buurt van een open haart, zal dit de gezellige sfeer enkel bevorderen. Tv kijken voor de open haard? Dat is niets meer dan een zaligheid.
 

Stoken voor gevorderden

Geen kat die erom geeft of het beseft, maar de houtgestookte haarden van tegenwoordig zorgen voor duurzame warmte. Inderdaad: 'duurzaam', dat is een adjectief dat als muziek in de oren klinkt van elke mens. Er zijn uiterst kwalitatieve haarden op de markt die waarden zoals 'energiezuinig' en 'design' moeiteloos combineren. Wist je dat er trouwens cursussen bestaan voor mensen die wensen te leren stoken op duurzame wijze?

Want ook hiervoor bestaan er richtlijnen. Zo is het belangrijk om enkel hout te gebruiken dat gekloofd en gedroogd is en liefst zonder bast. En een tweede voorwaarde is dat het natuurlijk geschikt moet zijn voor de open haard of houtkachel. Maar veel mensen hebben geen flauw benul van het feit of hun hout al dan niet droog is. Dat kan je zelf testen: bij het tegen elkaar slaan van twee stukken hout, zal dit weergalmen. Iets wat absoluut niet het geval is bij nat hout, waarbij een dof geluid wordt gecreëerd.
 

Opgelet: sommige houtsoorten zijn gevaarlijk!

Je mag niet zomaar elk houtsoort verbranden in de open haard. Want er zijn er een paar waarbij er schadelijke chemische stoffen worden vrijgegeven. Niet alleen zijn deze schadelijk voor jou: ook je omgeving zal er last van ondervinden. Vermijd sloophout, geïmpregneerd hout (hout met een lichtgroene kleur), geverfd hout (want verf zit boordevol chemische stofjes ,gebeitst hout, multiplex hout en spaanplaat.

Wij van SlowWwood adviseren dan ook SlowWwood Eucalyptus haardhout, deze is bastloos, gedroogd < 20% en komt uit duurzaam bosbeheer (FSC®100%). Daarbij brandt het door zijn dichtheid en hoge calorische waardes twee tot drie keer langer dan alle Europese haardhoutsoorten (Beuk/Es/Eik) die er nu te koop zijn. Bron: koudewinteravond.com

Producten

Lees over onze producten

Verkooppunten

Bekijk onze verkooppunten

Contact

Wij helpen je graag verder!